Header Ads

  • Breaking News

    4 έλεγχοι του ΣΔΟΕ την ημέρα!

    Μία είδηση που διάβασα χθες αφορούσε το γεγονός οτι πάνω από 50% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν σε τουριστικές περιοχές υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις. Δεν μου έκανε εντύπωση η είδηση για δύο τουλάχιστον λόγους: 1) η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι καθημερινά επιχειρήσεις λιανικής είναι συνειδητά παραβάτες όταν δεν κόβουν αποδείξεις και 2) επειδή απ’ότι έχω ακούσει (δεν ξέρω ακριβώς) το ίδιο το φορολογικό σύστημα είναι τόσο δύσκαμπτο και έτσι στημένο ώστε όντως να είναι δύσκολο να μην το παραβιάσεις.
    ΣΔΟΕ
    ΣΔΟΕ

    Τι κρύβουν οι αριθμοι;

    Οπότε πραγματικά δεν βρήκα κάποια είδηση εκεί. Την είδηση την βρήκα στα στατιστικά στοιχεία (μου αρέσει να κοιτάζω αριθμούς για να βλέπω τι υπάρχει από πίσω τους) όπου αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι έλεγχοι έγιναν σε διάστημα 30 ημερολογιακών ημερών ή περίπου 22 εργάσιμων ημερών (αν και θα ήθελα να ελπίζω ότι κάνουν έλεγχο και τα σαββατοκύριακα που αυξάνεται η τουριστική κίνηση).
    Σε 22 ημέρες λοιπόν έγιναν 1088 έλεγχοι ή 50 περίπου έλεγχοι την ημέρα. Το «κακό» νέο είναι ότι αυτοί οι 50 έλεγχοι την ημέρα γίνονταν σε όλη την Ελλάδα ή αλλιώς περίπου 4 έλεγχοι ανά περιοχή ανά ημέρα.

    Ποιά είναι η κατάσταση;

    Με αυτό τον ρυθμό είναι πρακτικά αδύνατο να ελεγχθεί οτιδήποτε. Η Ρόδος είναι πρωταθλήτρια στις παραβάσεις με ποσοστό 85% και έχει περισσότερα από 500 ξενοδοχεία ενώ η Ζάκυνθος που ακολουθεί με ποσοστό 80% έχει περισσότερα από 300 ξενοδοχεία. Αν βάλει κανείς και όλες τις άλλες επιχειρήσεις τότε μιλάμε για 1000αδες επιχειρήσεις σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.
    Ξενοδοχείο
    Ξενοδοχείο
    Όταν το δείγμα – γιατί δείγμα είναι οι 88 έλεγχοι που έγιναν στη Ρόδο ή στη Ζάκυνθο δείχνει παραβατικότητα 80% τότε τι κάνεις για τις υπόλοιπες 1000 επιχειρήσεις που συνεχίζουν να παραβιάζουν την φορολογική νομοθεσία; Ούτε τον καταναλωτή προστατεύεις, ούτε τον ξένο τουρίστα ούτε και το ελάχιστο 10-15% των επιχειρήσεων που προσπαθούν να λειτουργήσουν ακολουθώντας όσο το δυνατόν καλύτερα την νομοθεσία.

    Ποιά είναι η είδηση;

    Τελικά πιστεύω οτι το ποσοστό παραβατικότητας δεν αποτελεί την είδηση. Το μόνο που αποτελεί είδηση είναι οι ελάχιστοι έλεγχοι που γίνονται και προσπαθούν να εμφανιστούν στο κοινό σαν “έργο” ενώ ουσιαστικά είναι ένα ντροπιαστικό στατιστικό αποτέλεσμα που εκθέτει όσους σχετίζονται με αυτό το θέμα.

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    Post Top Ad

    Post Bottom Ad